Celebració de la festa de Sant Antoni
  /  Celebració de la festa de Sant Antoni

La nit del 16 de gener,  es celebra una de les tradicions més arrelades de Mallorca; la festa de Sant Antoni.

Aquesta celebració té el seu origen en antiquíssimes cerimònies paganes de la societat agrícola balear, quan la gent s’encomanava a Sant Antoni, patró dels animals domèstics, per obtenir protecció dels animals.

El sant va néixer a Egipte l’any 251, es va quedar orfe i a càrrec d’una germana petita. Va repartir els seus béns entre les persones  pobres del seu poble, i va col·locar a la seva germana en una comunitat religiosa i va marxar a viure una vida de penitència i treball, entre dejunis i oracions, al desert de Líbia.

La celebració de Sant Antoni és una tradició que a Mallorca està estretament lligada a la figura del “dimoni” i els “foguerons” . El 16 de gener, víspera de Sant Antoni, s’encenen els foguerons,  que anteriorment, els han adornat amb gloses, entre altres coses. 

Els pobles que viuen més intensament aquestes celebracions són Sa Pobla, Muro, Sant Llorenç, Artà, Capdepera, Pollença, Santanyí, Llucmajor, Son Servera, Sant Joan i Manacor. Una de les celebracions més populars i que més públic atreuen amb motiu de les festes de Sant Antoni, són les tradicionals “Beneïdes”, en les que centenars de persones desfilen amb els seus animals i mascotes per rebre l’aigua beneïda de Sant Antoni.